Култура
ПАМЕТНИКЪТ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР
Сряда, 08 Юли 2009г. 08:21ч.

Не можем да си представим Сливен без присъствието на легендарния войвода Хаджи Димитър на централния сливенски площад. Един от неотменните символи на града, паметникът е свидетелство за славния подвиг и родната признателност. Изграден е през периода 1931 – 1935 година. Открит с тридневни тържества на 8 ноември 1935 година. Автори на паметника са скулптурът Стефан Пейчев и архитект Йордан Йорданов.

Паметникът има сложно архитектурно – пластично решение. Издигната на висок пиедестал /12 м./, фигурата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър /3.60 м./ ярко се очертава на фона на “Сините камъни”. В основата на паметника са разположени бюстовете на сливенските възрожденци Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов, Иван Добровски.

През 1993 – 1994 година паметникът беше основно реставриран.

“Хаджи Димитър Асенов е сливенски гражданин, но той не принадлежи само на Сливен, той е на България и всеки кът от българската земя го счита за свой герой. Сливенци могат ада бъдат горди, че техният исторически град е дал великан, признат от цял народ, великан, за когото песни се пеят, за когото историята легенди разказва и чието име се носи от поколение на поколение като същинска легенда. ”(из „Слово при откриване на паметника” през 1935г.)

 
СТАРИЯТ БРЯСТ
Сряда, 08 Юли 2009г. 08:02ч.

Старият бряст е природен феномен на възраст над 1000 години. Той е остатък от Великата Българска гора /Магна силва Булгарика/, която се простирала от Родопите до Черно море. Около 20 такива бряста са останали в село Самуилово, на 7 км. от Сливен. Всички са обявени за защитени обекти и се полагат грижи за тяхното опазване.

Старият бряст е свързан и с историята на Сливен, особено от времето на турското владичество.

 
НАШЕНЕЦ СТАНА АКОРДЕОНИСТ НОМЕР ЕДНО В СВЕТА
Понеделник, 06 Юли 2009г. 10:09ч.
 Българин стана акордеонист номер едно в света. 24-годишният Ангел Чакъров спечели конкурса за най-добър изпълнител в италианския град Виченца. В него участваха акордеонисти от цял свят. Ангел Чакъров единодушно бе обявен за най-добър изпълнител в раздела за вариететна музика. В международното жури не е имало нито един българин, заяви Чакъров. Той е преподавател в Националното музикално училище в Котел. Участието му в Италия било по покана на организаторите на конкурса в град Виченца. Ангел Чакъров е първият магистър по акордеон в България. Той е завършил музикалното училище в Стара Загора и академията в Пловдив.
 
В СЛИВЕН ЩЕ СЕ ОТКРИЕ ЛЯТНА ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА
Сряда, 01 Юли 2009г. 07:51ч.
   Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за трета година ще проведе лятна творческа работилница „В библиотеката е весело и забавно”. Това каза за радио ”Фокус” - Сливен директорът на библиотеката Росица Петрова. От 2 юли всеки ден от 9.00 до 12.00 часа, деца на възраст от 6 до 11 г. ще участват в организираните занимания – четене на любими книги, срещи с детски автори и илюстратори, игри и състезания, рисуване, апликиране, моделиране, детски театър, съобщиха от библиотеката.
   Програмата на тематичните занимания е съобразена с интересите на децата. В тях те ще научат любопитни факти за библиотеките, книгите, планетите и космоса, чудесата на света, животинския и растителния свят, годишните времена, пиратите, индианците, модата, българските обичаи и традиции и др. Росица Петрова коментира, че целта на организаторите е да създадат условия за приятно и смислено прекарване на лятната ваканция за своите малки читатели.
 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.