Култура
ДНЕС ПОЧИТАМЕ ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ
Петък, 17 Септември 2010г. 05:48ч.
Днес Православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година. София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.
Продължение...
 
ПРИЗНАНИЕ ЗА ТАНЦОВ СЪСТАВ "ВЪЖИЧКИ"
Вторник, 23 Февруари 2010г. 08:51ч.

Ансамбъл „Въжички” при читалище ”Просвета” – Стралджа е удостоен с Диплом на Фондация „Национална секция  на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства” към ЮНЕСКО.

Продължение...
 
ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ЙОРДАН ПАРУШЕВ В ПАРИЖ
Четвъртък, 27 Август 2009г. 06:59ч.

На 7 септември в 19.30 часа в Българския културен център в Париж ще бъде открита изложба на художника Йордан Парушев. Тя е под надслов „Преминаване" и включва 25 тематично обединени творби на автора. Техниката е колаж. Изложбата ще бъде представена пред френската публика до 25 септември. Организатор е Българският културен център в Париж и Министерство на културата.

Продължение...
 
УНИКАЛНО ЗЛАТО ВАДЯТ ОТ "КИТОВА МОГИЛА"
Понеделник, 17 Август 2009г. 06:13ч.

Археоложката Диана Димитрова разкри уникални златни находки в тракийски гроб, в сливенското село Крушаре. Открит е уникален златен венец в безименна могила, която ще се казва "Китова могила". Археолозите са стигнали до уникален бронзов свещник, стъклен ритон, бронзова амфора с внушителни размери, златни предмети, златна гривна, стъкленици с течност. На мястото на разкопките пристигна кметът на Сливен Йордан Лечков заедно със своята съпруга Светлана.

Продължение...
 
ПЕНСИОНЕРСКИ СЪСТАВИ ЩЕ СЕ НАДПЯВАТ ЗА ДЕСЕТА ГОДИНА НА КАРАНДИЛА
Сряда, 05 Август 2009г. 06:56ч.
На 8 август в местността „Карандила” от 10 часа ще бъде открит X-тия събор „Карандила пее”. В събора ще вземат участие пенсионерски състави от цяла България, като подадените до този момент заявки за участие са 34. Това съобщи Пенка Симеонова, председател на Дружеството на пенсионерите в Сливен.
Продължение...
 
"Орлето"
Сряда, 08 Юли 2009г. 10:29ч.

Един от символите на Сливен е паметникът, посветен на славния Сливенски седми конен полк участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Рядко се случва паметник да бъде наричан с умалително име. Но в Сливен “Орлето” се знае от всички. Автори на паметника са скулпторът Никола Димитров и фотографът Панайот Ципаранов. Изграден по същество като дарение от сливенските граждани, през 1996 г. паметникът е обновен с крупни дарения от Националния дарителски фонд “13 века България”, от Общински съвет - Сливен, от командването на Трета армия и от клуб “Отворено общество” – Сливен.

 
КЪЩА - МУЗЕЙ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР
Сряда, 08 Юли 2009г. 10:19ч.

В края на XVIII в. в сливенския квартал "Клуцохор" е построена къщата на рода Асенови, където на 10 май 1840 г. се ражда големият бунтар - легендарният войвода Хаджи Димитър. 

Тук през 1935г. е открита първата музейна сбирка, която през 1955г. прераства в експозиция.

Родния дом е малка, едноката, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на ранното Възраждане. 

Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът и типичната сливенска винарска изба. 

В музейния комплекс е включен и ханът на х. Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийница.

На втория етаж е представена обширна експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Експозицията е с модерно, съвременно решение, в която са включени фотоси, предмети от бита, оръжия, точна възстановка на четническа униформа, копие на знамето на четата на Стефан Караджа 


Къща - музей " Х.Димитър " е включена в списъка на 100 - те национални туристически обекта под № 54 . 

 
ГРАДСКИЯТ ЧАСОВНИК
Сряда, 08 Юли 2009г. 08:30ч.

Един от символите на Сливен с особено, магнетично-притегателно присъствие, е градският часовник. Строителството на новия Общински дом, над който се извисява часовниковата кула, завършва през 1936 година. Три години по-късно в кулата са настанени механичното сърце и кръглоликият циферблат на градския часовник. От стария, сътворен в 1808 година от сръчните ръце на майстор Атанас Часоправителя, и волните пожертвования на сливенското гражданство – сега е останала само камбаната. И днес тя отмерва часовете от градската часовникова кула и ни подсеща за приемствеността, но и за необратимостта на отминаващото време. Градският часовник вече повече от 60 години отмерва личното и общественото време на сливенци.

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.