ЖЕНИТЕ МНОГО ПО-ЧЕСТО ПРИБЯГВАТ ДО ПРИЕМ НА ЛЕКАРСТВА БЕЗ ДА ИМАТ РЕЦЕПТА
Понеделник, 30 Май 2011г. 07:42ч.

Представителките на нежния пол прибягват към употребата на лекарства без за това да имат рецепта и без да са се консултирали със специалист по-често в сравнение с мъжете, които са далеч по-стриктни в това отношение. Това е заключението на група изследователи от испанския университет „Рей Хуан Карлос”.

Според учените практиката за домашно лечение на собствена глава е широко разпространена в света, като върху нея влияят различни характеристики на конкретния човек, различните национални традиции, както и финансовата възможност за адекватно лечение. Именно липсата на достатъчно средства прави самолечението най-често срещано - въпреки съществуващите немалки рискове от грешки и усложнения.

От жените, участвали в проучването, 16,93% признават, че приемат лекарства без предписание от лекар, докато при мъжете този процент е 14,46. В най-голяма степен това, според испанските учени, се дължи на факта, че жените по правило по-често пристъпват към употребата на медикаменти, за разлика от мъжете, които най-често разчитат, че заболяването ще отмине и без лечение.

В самото проучване са взели участие повече от 20 000 души на възраст над 16 години.

 

 

  

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.