ХИГИЕНА И ЗДРАВИ ЗЪБИ
Вторник, 17 Май 2011г. 06:31ч.
Ако имате по рождение здрави и бели зъби, но престанете да се грижите за тях, наследствените фактори няма да ви спасят. Върху здравето на зъбите влияят и други обстоятелства: прекараните или съпътстващите заболявания, храненето, качеството на млечните зъби в детството, особеностите на хигиената на устната кухина и т.н. В процеса на развитие на здравите зъби голяма роля играе количеството флуор, съдържащи се в питейната вода. Това трябва особено да се знае от бременните жени, защото формирането на млечните и постоянните зъби на детето започва през 6-ия месец от бременността. Ако количеството флуор не е достатъчно, съществува вероятността да се формира непълноценен емайл, т.е. в последствие детето да страда от множествен кариес.

Наднорменото количество флуор също е много опасно. По норма в 1 литър вода трябва да се съдържа 1 мг флуор.

С недостига или с голямото количество флуор можем да се борим по различен начин. Ако флуорът е по-малко, може да се ползва флуорирана готварска сол, паста за зъби, съдържаща флуор, а също така 2 пъти годишно зъбите могат да се покриват с т. нар. флуор-лак, като тази процедура се извършва задължително от стоматолог.

Ако количеството флуор е наднормено, тогава трябва да се употребява само бутилирана изворна вода с ниско съдържание на този елемент.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.