КОФЕИН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Понеделник, 16 Май 2011г. 06:32ч.
Дали е безопасна консумацията на кофеин по време на бременност е спорен въпрос. Някои проучвания казват, че пиенето на до две средно големи чаши кафе дневно носи минимален риск за ембриона, но други не са съгласни. По-убедителни доказателства има за това, че големи дози кофеин по време на бременността могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло, но и тук няма сериозни доказателства. Общи ефекти от кофеина:

Въпреки липсата на доказателства за вредата от кофеина, големите дози кафе по време на бременност, е по-добре да бъдат избягвани, казват учените.

Кофеинът е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения. Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни и напитки, както и в някои лекарствени продукти.

Кофеинът обикновено въздейства на централната нервна система (ЦНС) до 15 мин. след консумацията. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане и пулса. Кофеинът има и диуретично действие, като така съдейства за намаляване на водния баланс на организма – ефект, който се смята за нежелан по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно количество течности.

Други източници на кофеин са шоколада, какаото и някои медикаменти. Съдържанието е различно. По принцип шоколада и какаото съдържат много малко кофеин.

Проучвания сочат, че бременни жени, които консумират големи количества кофеин (5 или повече чаши кафе дневно) са изложени на два пъти по-голям риск от недоизносване на бременността от тези, които консумират по-малко.

Прекомерната употреба на кофеин по време на бременност може да предизвика преждевременно раждане и да бъде причина за ниско тегло на новороденото. И двата ефекта не са толкова значителни по отношение на дните на недоносване и грамовете, но могат да са важни за бебето, вече изложено на риска от ограниченията на преждевременното раждане и развитие в утробата. Подобни ефекти не се свързват с умерената консумация на кофеин.

Кофеинът се пренася с кърмата от майката към бебето. Високите дози по време на кърмене могат да направят детето раздразнително и да доведат до нарушения в съня му. Подобен ефект не е наблюдаван след нормална употреба на храни и безалкохолни, съдържащи кофеин.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.