БРОКОЛИТЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Четвъртък, 12 Май 2011г. 07:21ч.

Броколито е онзи къдрав зелен зеленчук, който е пръв приятел на сърцето ви. Той е сред малкото представители на зеленчуковото царство, за които специалистите са единни, че спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

За да се затвърди това схващане, съвсем наскоро било проведено мащабно проучване, в което участие взели близо 100 хиляди души.

Целта на експеримента била да се докаже, че при онези хора, при които дневното меню се основава най-често на чай, лук, ябълки и броколи – все продукти, които са богати на флавоноиди, опасността от заболявания в органите на сърдечно-съдовата система е в пъти по-малка.

В същото време в броколито се съдържа и съединение, което спомага за активизащита и стабилизирането на антиоксидантите в организма и спомага за по-бързата детоксикация на тялото.

Според група японски изследователи свежият зеленчук също така е идеалното профилактично средство и срещу рака на стомаха. Те заключават, че ако в продължение на два месеца ежедневно се консумират по 70 грама бейби броколи, в стомаха се създава среда, която възпрепятства разпространението на микроорганизмите, главни причинители на язва, гастрит, както и на рак на стомаха.

В пресните броколи се съдържат и големи дози от естествения биохимикал сулфорафан, който е отговорен за засиленото производство на ензими в стомаха, предпазващи от увреждания и възпаления.
Не на последно място, в зеленчука се съдържат огормни дози витамин С, още калций и калий и съвсем малко калории.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.