Главно меню

МИНЕРАЛНАТА КОЗМЕТИКА
Сряда, 11 Май 2011г. 07:57ч.

Днес все повече се говори за минералната козметика. Тя заема и все по-голяма част от пазара. Но полезна ли е тя всъщност и за кого?
Главният минус на т.нар. декоративна козметика се състои в това, че тя често запушва порите, като по този начин не позволява на кожата да диша. Нередки са и алергичните реакции.

За да се постигнат ярки цветове, трайност и удобство при нанасянето, в козметичните средства се добавят редица вещества, които могат да се окажат вредни за кожата: силикон, ароматизатори, консерванти и т.н.

В основата на минералната козметика стои пудрата от натурални минерали - съвременните специални технологии позволяват да се получат частици 9 пъти по-малки от компонентите на обикновената пудра.

Друга особеност на тази козметика е, че тя не съдържа талк, восък, ароматизатори или консерванти – много от полускъпоценните камъни сами по себе си са антисептици.

Създателите на минералната козметика твърдят, че тя доставя в епидермиса необходимите подхранващи вещества, задържа влагата, успокоява раздразнената кожа и ускорява процеса на регенериране на клетките.

Много козметични марки използват термина ''минерална козметика''. Добре е обаче внимателно да се четат изброените върху опаковката компоненти.

Сред различните продукти от минералните серии има такива, които се анонсират като еднакво подходящи и за здравата, и за проблемната кожа, като подходящи за ''замаскирането'' на повишеното отделяне на мазнини, сухотата, порите, бръчките и т.н.

Някои изследвания сочат, че част от минералната козметика при редовно използване може да постигне и сериозен терапевтичен ефект.

Днес минерална козметика предлагат почти всички най-известни козметични фирми.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.