Главно меню

КАК ВЛИЯЯТ АРОМАТИТЕ НА СЪЗНАНИЕТО НИ
Сряда, 13 Април 2011г. 08:33ч.

Знаете ли, че обонянието е единственото от сетивата ни, което е пряко свързано с паметта? Нужна ни е по-малко от минута, за да доловим дадена миризма, след което информацията попада в лимбичната система, където бива анализирана и запомнена. Човешкото обоняние е способно да различи до 10,000 различни аромата и за сравнение – само 4 вкуса.

Ако някога сте имали силна хрема, най-вероятно сте обърнали внимание колко безвкусна ви се струва храната.

В повечето случаи ароматите ни въздействат на подсъзнателно ниво.

Доста често дадена миризма предизвиква някакви асоциации преди да я анализираме съзнателно. Логично различните аромати влияят и на нашето настроение.

Така например миризмата на любимото ви ястие може да предизвика чувство на глад. Интересно доказателство на пряката връзка на обонянието с паметта пък е фактът, че можем да свързваме даден аромат с нещо неприятно, дори самата миризма да не е неприятна сама по себе си.

Ароматите имат важна роля и в личния ни живот. Феромоните в човешкото тяло са субстанции подобни на хормоните и са строго индивидуални, също като нас самите. Както няма двама души, които да са еднакви, така няма и такива, които да миришат по един и същи начин.

Експериментирайте със силата на ароматите и тяхното въздействие върху настроението ви.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.