Главно меню

РАЗХОДКИТЕ ПОМАГАТ СРЕЩУ ДЕПРЕСИЯ
Вторник, 12 Април 2011г. 08:10ч.

Ежедневните физически упражнения се оказват ефективен метод за терапия на депресията, колкото и антидепресантите, гласи ново проучване, направено в Португалия. Участие взимат 150 пациенти с депресия. Резултатите сочат, че физическите упражнения с умерено натоварване, подобряват състоянието на хората, при които лечението с медикаменти не дава резултат.

По време на проучването участниците продължават да приемат предписаните им лекарства, но половината от тях започват да правят и физически упражнения. За период от 12 седмици те се разхождат около 30-45 минути, пет дни в седмицата.

 

Според резултатите при физически активните хора се наблюдава с 26% понижаване симптомите на депресия, докато при групата пациенти, които не предприемат физическа натовареност, няма промяна.

Според друго проучване, направено в Бразилия, мъжете, които имат ежедневна физическа активност, са с до 68% по-малко склонни да страдат от депресия. Рискът при спортуващите жени пък е с 24% по-малък. Подобни резултати показва и проучване, направено сред 1 000 души в САЩ. Американските учени също са категорични, че физически активните личности по-рядко страдат от депресия.


Въпреки резултатите обаче, учените не са наясно по какъв начин физическите упражнения постигат подобен ефект. Една от теориите е, че хората, диагностицирани с депресия, имат високи нива на възпаление в тъканите на тялото си, а изследвания в областта показват, че при успешно лечение на депресия се отчита и спад на тъканните възпаления.
 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.