Главно меню

ШОПИНГ ТЕРАПИЯ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ
Понеделник, 11 Април 2011г. 07:17ч.

Всекидневното пазаруване ни помага да живеем по-дълго, докато нередовният шопинг е  свързан с намалена подвижност и вследствие риск от заболявания, констатират учени.

 10-годишно проучване на близо 2000 души показва, че тези, които провеждат шопинг турове всеки ден, са около 1/4 по-малко застрашени от смърт през този период, в сравнение с тези, които не посещават толкова редовно магазините. Според изследователите, причината най-вероятно се дължи на това, че пазаруването е приятно занимание, дава възможност за общуване, както и за физическа активност.

В проучването са наблюдавани потребителските навици на 1850 души на възраст 65 и повече години. Изследователите взимат предвид фактори, които имат значително влияние върху здравето, като възраст, пол, употреба на цигари и алкохол, физическа активност.

Резултатите показват, че 17% от тях пазаруват всеки ден, 22% между 2-4 пъти седмично, 13% веднъж в седмицата, а 48% дори по-рядко.

Тези, които пазаруват ежедневно, са 27% по-малко застрашени да умрат през 10-годишния период на проучването.


Учените правят още една интересна констатация – изглежда, че мъжете се възползват по-често от шопинг терапията, отколкото жените. Редовно пазаруващите дами са 23% по-малко застрашени от смърт през последното десетилетие, в сравнение с 28% от мъжете.
 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.