Главно меню

УДОВЛЕТВОРЕНИ И ЩАСТЛИВИ СЛЕД 70-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Понеделник, 04 Април 2011г. 09:07ч.

Чувството на удовлетворение и оптимизмът постепенно се повишава след средна възраст, но истинското щастие се появява след навършване на 70-80 години, сочи проучване на американската Национална академия.

Причините се дължат на намаляването на отговорностите и възможността за концентриране върху нещата, които ни доставят радост и удоволствие. Това се отразява и на здравето ни и подобрява отношенията със семейството и приятелите.


Проучването включва 341 000 души. Учените установяват, че удоволствието от живота намалява през първите години на зрелостта, но започва тенденция на нарастване в края на 40-те години и продължава да нараства, докато достигне своя връх на 85-годишна възраст.


Повечето хора в юношеските и 20-те си години се чувстват "наполовина" щастливи. Поради отговорностите, свързани с поддържането на семейство и кариера, в началото на средна възраст щастието намалява. Но от средата на 40-те години, хората са склонни да стават все по-весели и оптимистични, като тези емоции и нагласи се засилват максимално към 80-годишна възраст, твърди Люис Уолпърт, професор по биология в Лондонския университетски колеж.


Когато човек остарее, селектира в много по-голяма степен избора си как да уплътнява свободното време, избягвайки негативните емоции и фокусирайки се върху занимания, които го правят щастлив, твърдят психолозите.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.