КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БЕЗСЪНИЕТО
Понеделник, 04 Април 2011г. 08:08ч.

Безсънието е състояние, характерно с трудно заспиване, често будене нощем, вследствие на което страдаме от намалена концентрация и липса на отпочиналост и бодрост през деня. Оказва се, че около 30 – 50% от хората страдат от безсъние.

Количествто сън зависи както от възрастта, така и от самия индивид. Повечето възрастни се нуждаят от 7-8 часа съм; с напредването на възрастта, намалява нуждата за сън. Колкото по-малко спите, толкова по-отпаднали и малоценни сте през деня, ниска концентрация и липса на решителност.

Съвети за здрав сън:

- Избягвайте да спите през деня, дори ако предната вечер не сте се наспали.
- Правете упражнения през деня, ако нямате възможност, привечер правете ненатоварващи упражнения като плуване или вървене. Не правете много енергични упражнения вечер, защото те стимулират мозъка и тялото и след това ще ви е трудно да се успокоите.
- Избягвайте да приемате чай, кафе или шоколад след 18 ч. Не яжте люто и не вечеряйте обилно. Опитайте се да не ядете след 20ч. Освен това не пушете късно и пазете количеството алкохол до минимум.
- Опитайте да си направите режима така, че да лягате и ставате по едно и също време. Навивайте си будилника дори когато имате възможност да се излежавате до късно. Не си позволявайте да спите "още половин час".
- Ако имате много за вършене през следващия ден, направете си списък и си кажете, че на сутринта ще помислите за това.
- Започнете да си правите "ритуал преди лягане" - топла вана с лавандулово олио или просто чаша прясно мляко.
- Уверете се, че спалнята ви е тъмна, топла и колкото се може по-тиха.
- Не четете, не гледайте телевизия и не слушайте радио в леглото. Важно е да асоциирате леглото си със сън. Никога не решавайте домашни или не вършете нещо свързано с работата си вечер в леглото.
- Ако 15 минути не можете да заспите, станете и излезте от спалнята. Не стойте в леглото въртейки се на всички посоки - по-добре е да отидете в друга стая, да почетете, погледате телевизия или да послушате тиха музика. Когато се почувствате изморени отново, върнете се в леглото. Ако след още 15 минути отново не сте заспали, повторете процеса.

Няма нищо по-лошо от непрекъснатото гледане на часовника, с цел да изчислим колко часа имаме за сън! Така единственото, което ще постигнем, е да се стресираме, а на сутринта ще се чувстваме уморени. Затова, когато си легнем трябва да се постараем да "изчистим" съзнанието си от всичко случило се или предстоящо, за да може да се насладим на пълноценна почивка и да бъдем в добра кондиция през утрешния ден.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.