ТАТУИРАНЕТО Е ОПАСНО
Сряда, 09 Март 2011г. 08:01ч.

Татуировката е позната на човечеството от древни времена. В наши дни тя продължава да се радва на множество почитатели, въпреки че добре познати са и множеството рискове за здравето, които татуирането крие.

Татуировката и нейното нанасяне върху кожата, на първо място, води до нарушаване на целостта на кожата, като по този начин прави тялото податливо на бактериални атаки и проникване на паразити под кожата.

Когато хигиената в студиото, в което се извършва самата манипулация не е добро ниво и инструментите, които специалистът използва, не са стерилизирани правилно, съществува опасност от пренасянето на различни инфекции в тялото, като налице е дори риск клиентът да се зарази със СПИН.

 

Именно поради това трябва да се следи дали ще настъпи зачервяване и дали ще се появят мехурчета около татуирания кожен участък в първите дни след интервенцията, което се смята за ясен индикатор, че протича възпаление, причинено от лошите хигиенни условия по време на татуирането. Добре е в подобни случаи да се потърси лекарски съвет, за да не разпростре инфекция и да не предизвика тя усложнения.

Според специалистите в зависимост от това къде е разположена татуировката, тя може да предизвика различни здравословни проблеми. Така например ако е в долната част на гърба - в областта на кръста, тя може да предизвика затруднения при необходимост от извършването на лумбална пункция, тъй като съществува риск с върха на иглата в гръбначния канал да попаднат и метални частици.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че при някои хора проблемите със здравето, които са пряко свързани с татуирането, се появяват едва когато се приложат различни методи за отстраняването й. Като основен риск се посочва, че когато при премахване на татуировката в тялото останат частици мастило, те лесно се абсорбират от кожата и се превръщат в предпоставка за възпаление. 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.