ПЛАНИНАТА ГОНИ СТРЕСА
Сряда, 16 Февруари 2011г. 07:07ч.

Наднорменото тегло е свързано с повишения апетит, намаленото разграждане на мазнините в организма, отслабналата физическа активност и стреса, които са основни фактори за напълняването. В условията на по-голяма надморска височина тези фактори се влияят от атмосферните условия.

На високо обмяната на веществата се активизира от повишената топлопродукция на организма, от липсата на стрес, както и на токсини във въздуха. В планината въздухът е и по-разреден, затова се изискват повече усилия от организма за поддържане на обмяната. Покачва се броят на еритроцитите (червените кръвни телца). Изразходването на енергия е по-активно, което помага за намаляване негативните ефекти на стреса.

В състояние на пренапрежение организмът освобождава множество хормони. А именно хормоните са тези, които предизвикват натрупването на мазнини около талията и провокират така наречения метаболитен синдром.
При ниски температури тялото изпитва необходимост да произвежда повече топлина, което е свързано с повишен разход на енергия.
Спортуването на студено също е свързано с много висок разход на енергия. Затова за хората, които практикуват зимни спортове нависоко обичайната доза калории, които трябва да приемат е поне 2000 дневно.

Това важи и за обикновените разходки в планината.
Подходящият диетичен режим, правилното физическо натоварване и извеждането от обичайната среда водят до позитивни ефекти, които в по-дългосрочен план са път към редукция на теглото с продължителен ефект.
Диетата обаче трябва да е индивидуална, съобразена с физическото натоварване на организма, с възрастта, с типа наднормено тегло и с придружаващите заболявания.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.