МАНДАРИНИТЕ ПОМАГАТ В БОРБАТА С ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ
Сряда, 09 Февруари 2011г. 07:00ч.
Мандарините са незаменим помощник в борбата с излишните килограми, като едновременно с това редовната им консумация спомага за намаления риск от деменцията и възпрепятства развитието на проблеми, свързани с когнитивните възможности.
Тези резултати се потвърждават и от наскоро проведено проучване на изследователи от Южна Корея. В ръководения от тях експеримент взели участие мъже и жени на различна възраст, при които признаците на хронично затлъстяване били видими.

По време на опита те били разделени на две групи, които били подложени на идентичнен хранителен режим. Спазвали и еднакви двигателни порядки, като единствената разлика между тях се състояла в това, че членовете на едната група консумирали по няколко мандарини на ден или по няколко чаши фреш от плода.

Експериментът продължил два месеца, като в края му дори с невъоръжено око се виждала разликата във външния вид на доброволците, които редовни консумирали мандарини. Обиколките на тялото им били драстично намалели. Същото важало и за телесното им тегло.

Според резултатите от друго изследване само за месец, през който редовно се консумират мандарини, се редуцират близо 60% от телесните мазнини.

Доказано е също така и положителното въздействие на плода по отношение на черния дроб – мандарините спомага за по-лесното обновяване на хепатоцитите и за по-бързото прочистване на мазнини, натрупани около черния дроб.

Всички тези благоприятни ефекти от консумацията на мандарини се дължат на техния състав. В 100 грама от вкусния плод се съдържат само 35 килокалории, около 81 грама вода, различни витамини и калий. Както и останалите тропически плодове, мандарините са особено богати на витамин C
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.