БИРАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО
Петък, 21 Януари 2011г. 07:55ч.

Изследване на испански учени показва, че пиенето на половин литър бира на ден е полезно за здравето. Те установили, че умереното консумиране на бира намалява опасността от диабет и от високо кръвно налягане и помага на хората да отслабнат.

Д-р Рамон Еструч и д-р Роса Ламуела изследвали 1249 мъже и жени над 57 години за целите на проучването си, озаглавено "Бира, средиземноморска диета и сърдечно-съдови заболявания". Те установили, че тези участници, които комбиринали средиземноморската диета с половин литър бира "не само, че не напълнявали, но в някои случаи дори отслабвали".

Лекарите установили, че бирата е също толкова полезна за здравето, колкото умерената консумация на вино. Бирата съдържа фолиева киселина, витамини, желязо и калций, които според изследването имат "защитен" ефект за сърдечно-съдовата система. Освен това тя е със сравнително ниско алкохолно съдържание спрямо други видове алкохол.

Участниците в изследването, които редовно пиели умерени количества бира, било по-малко вероятно да се страдат от диабет или високо кръвно и имали по-ниско съдържание на телесни мазнини.

Учените препоръчват на жените да пият по две малки чаши бира на ден, а мъжете – по три, като ги съчетават със здравословен хранителен режим и упражнения.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.