СОКЪТ ОТ ПОРТОКАЛ И ГРЕЙПФРУТ ВЪЗПРЕПЯТСТВА РАЗВИТИЕТО НА ОСТЕОПОРОЗА
Сряда, 19 Януари 2011г. 07:30ч.

Учени от Texas A&M University са установили, че редовната употреба на сок от портокал и грейпфрут възпрепятстват развитието на остеопороза.

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с прогресивно намаляване на плътността на костите. В повечето случаи болестта се проявява след 50 годишна възраст.

По време на двумесечните опити учените под ръководството на Фарзад Дейхим са установили, че натуралният сок от портокал или грейпфрут не само спират процеса на намаляване на костната плътност, но и предизвикват обратния процес, т.е. заздравяват костите.

Според експертите обяснението е в наличието на значителни количества антиоксиданти, за които е известно, че възпрепятстват също развитието на ракови, сърдечно-съдовите заболявания и инсулт.

 


В цитрусовите плодове се съдържат около 400 активни компоненти. Кой точно от тях способства за увеличаването на плътността на костите все още не е изяснено, но специалистите предполагат, че това е лимоноидът. Учените ще продължат своите изследвания именно в тази посока.

 
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.