Главно меню

СКОРО ЩЕ НИ ЛЕКУВАТ ПО МЕТОДА "ТЕЧНИ КОСТИ"
Сряда, 15 Декември 2010г. 08:17ч.

Вещество, създадено от американски и канадски учени, което се впръсква в счупената кост и възстановява структурата, може напълно да замени металните конструкции и протезите, използвани при фрактури, съобщи БТА, позовавайки се на Компюлента.

Наноматериалът, разработен от проф. Томас Уебстър от Брауновия университет на САЩ, съдържа нуклеинови киселини, аналогични на ДНК. Всяка молекула има двойка ковалентни връзки, които я съединяват с други молекули. Непосредствено над химическия състав на "сместа" е чудодействал Хишам Фенири от Университета на Албърта (Канада). Съобщава се, че в състава на веществото не се съдържат елементи, които са чужди на човешкото тяло, а само въглерод, азот и кислород.

След като попадне в организма, материалът се втвърдява (това става при температурата на човешкото тяло), самоорганизира се в тръбовидна структура, която напомня на костната тъкан. В пространството между "нанотръбичките" могат да бъдат добавени лекарства (антибиотици, противовъзпалителни средства) и фактори на растежа.

По здравина и други механични свойства полученото вещество не се различава от обикновената кост, твърдят авторите на изобретението.

Учените са сключили договор с компанията Audax Medical, която разработва технологии за лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Сега новото вещество трябва да премине през серия клинични изследвания. В случай на успех, през 2013 г. започва промишленото производство на "течната кост" под название Arxis. Очаква се тя да струва около 1500 долара, което е относително ниска цена.

                                                          Източник: Aktualno.com

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.