ШОКОЛАДЪТ НИ ПАЗИ ОТ ИНФАРКТ
Сряда, 15 Декември 2010г. 07:10ч.
Качественият шоколад може да ни предпази от инфаркт на миокарда, сочат данните, събрани от специалисти от Католическия университет в италианската област Молизе и Миланския онкологичен институт, изследвали повече от 25 хиляди души. 6-7 грама шоколад дневно са идеалната норма, която гарантира постигането на защитен ефект срещу възпалителните процеси и производните от тях сърдечно-съдови заболявания.

Италианските изследвания показват, че в кръвта на умерените потребители на шоколад има понижено съдържание на протеин С, т.е. възпалителните процеси в организма са значително приглушени.

“Ние разглеждаме получените данни като първа стъпка от дългия път на профилактиката не само на кардиологичните, но и на онкологичните заболявания”, заявява доктор Джована Де Гаетано, ръководител на проекта.

Хроничните възпалителни процеси способстват за възникването на сърдечно-съдови заболявания – от инфаркт на миокарда до инсулт, смятат лекарите и призовават за периодични проверки на съдържанието на протеин С в кръвта.
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.