ЙОГА УПРАЖНЕНИЯТА ПОМАГАТ ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ
Четвъртък, 18 Ноември 2010г. 08:54ч.

Според американско изследване йога упражненията са по-добри от другите видове физически упражнения, що се отнася до намаляване на безпокойството и подобряване на настроението.

Изследването обхванало 19 души, посветили част от времето си на програма, свързана с йога упражнения, и други 15 участници, които се включили в програма, свързана с ходене.

Участниците в двете групи 12 седмици отделяли по един час 3 пъти седмично за своята програма и минали няколко теста, за да се изследват настроението и безпокойството им.

Учените ползвали ядреномагнитен резонанс, за да изследват нивата на гама-аминобутирична киселина в мозъците им. Това е невротрансмитер, който успокоява мозъчната дейност, намалява безпокойството и предизвиква състояние на покой.

Участниците, които извършвали йога упражнения, демонстрирали по-добро настроение и по-малко тревожност в сравнение с онези, които се включили в програма, свързана с редовно ходене.

Йога упражненията довели също до повишаване нивата на гама-аминобутиричната киселина, което е свързано с подобряване на настроението.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Alternative and Complementary Medicine.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.