ЛЕКАРСТВАТА ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ
Сряда, 03 Ноември 2010г. 07:10ч.

Много лекарства, които се продават с рецепта, ще поевтинеят догодина. Това съобщи зам. здравният министър Гергана Павлова. Икономичният ефект ще дойде заради промяна в Наредбата за цените на лекарствата.

Промяната касае и медикаменти на български производители. Очаква се поетапен спад в цените на 30% от регистрираните през последните 2 г. медикаменти.

Причината е, че производителите са длъжни да пререгистрират цената на всеки 6 месеца. Тежко болни пациенти пък вече ще получават скъпите лекарства по Наредба 34 на МЗ директно в болницата, предвиждат промени в нормативния документ, които ще бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на месеца. Досега те се отпускаха от специална комисия в министерството, което водеше до забавяне с минимум 2 месеца и често се отразяваше зле на лечебния процес, изтъкна Павлова.

Тромавата процедура включваше препоръка на лекуващия лекар, становище на 3-членна експертна комисия в болницата и решение на специална комисия в здравното министерство. В бъдеще последната комисия ще има само контролна функция, а лекарството ще се разрешава от болничната комисия.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.