Главно меню

АГАТА КРИСТИ НЕ ПОНАСЯЛА ЕРКЮЛ ПОАРО
Вторник, 19 Октомври 2010г. 06:37ч.

Британската писателка Агата Кристи не можела да понася своя герой, прочутия белгийски детектив Еркюл Поаро, когото би елиминирала, стига да не беше "кокошката със златните яйца" , каза нейният внук пред списание Radio Times.

Агата Кристи искала да се освободи от този герой и ненавиждала, че трябва още и още да пише за него. "Тя никога нямаше проблем с идеите за своите книги, но някои от тях не се съчетавали добре с персонажа Поаро. Тя наистина държеше да пише други истории за други герои", спомня си внукът й.

Нейните литературни агенти и издателите й обожавали Поаро. Той бил най-популярният й герой сред читателската аудитория. Така авторката отлично си давала сметка, че белгиецът е нейната "кокошка със златни яйца".

Според книгата за световните рекорди "Гинес" Агата Кристи е най-продаваният автор на всички времена с повече от 2 млрд. продадени книги.

Еркюл Поаро съответно е най-известният й герой, заедно с британката Мис Марпъл. Еркюл Поаро е герой в 33 романа и 51 новели, публикувани между 1920 и 1975 г. Мис Марпъл от своя страна се появява в 12 романа и 20 новели.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.