СЛИВЕНЦИ ПОСРЕЩАТ ДЖУЛАЯ НА ХАМАМ БАИР
Сряда, 01 Юли 2009г. 07:25ч.
 На 1 юли е Джулай морнинг или просто Джулая. Празникът носи името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим.      На всеки 30 юни срещу 1 юли младежи се събират на варненския вълнолом, а през последните години и в други местности по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. В Сливен си нямаме бряг, но пък имаме Хамам баир, където няколко ентусиасти имат навика да си спомнят за младежките си години, преминали с песните на Юрая. Радващото е, че тази сутрин на Хамам баир имаше и поне двайсетина младежи, които посрещнаха изгрева на слънцето с песни. Което показва, че Сливен е жив като град.
   Според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те - 70 - те години. При основаването си, Джулай Морнинг е бил повод да се съберат на плажа младите хора, за да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната, нелегално. Сега на плажа се събират в пъти повече хора, но оригиналната идея е отдавна забравена.
   Джулай Морнинг е уникално изживяване, което започва със залеза на слънцето предния ден и разходката по пътя към плажа. Много млади хора от различни краища на страната избират да посрещнат изгрева по българското Черноморие пеейки песни на Бийтълс, Пинк Флойд, Ролинг Стоунс и други легендарни групи от това време. Традицията да се посреща изгревът на слънцето на първи юли се е запазила до днешни дни само в България.
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.