СПЕЦИАЛИЗАНТИ НЯМАЛИ ПРАВО ДА МЕРЯТ КРЪВНО, ЗДРАВНАТА КАСА ГЛОБЯВА
Петък, 09 Юли 2010г. 06:14ч.
Националната здравноосигурителна каса глобява университетски болници, когато специализанти по медицина се подписват, че са извършили определена дейност по лечението на пациент. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от омбудсмана Гиньо Ганев на тема „Специализацията на медиците - в защита на правата на пациента".
По думите на директора на университетската болница в Плевен доцент Димитър Стойков специализантите нямали право да измерят дори кръвното на пациентите, въпреки че преди това са учили 6 години медицина.
Освен това не е ясно и кой плаща осигуровките на специализантите - болницата или здравно министерство. Младите лекари се оказвали без здравни и социални осигуровки, въпреки че по закон трябва да получават месечно възнаграждение в размер на 2 минимални работни заплати.

Доктор Момчил Ненов е специализант в Института за спешна помощ "Пирогов". След като получава първата си заплата, с учудване разбира, че никой не поема осигуровките му.
„Получавам пари на банкова сметка, но нямам нито граждански договор, нито трудов договор. Реших да се регистрирам като безработен и да започна специализация своевременно, за да видя каква ще бъде реакцията на институциите. Получих веднага разпореждане, което ме задължава да върна парите, които съм получил като обезщетение за безработен, с мотивите, че работя на граждански договор. Аз не съм сключвал такъв и цялата работа е, че се чувствам като някакъв герой на фантастичен роман", разказа Ненов.

Директорът на университетската болница в Плевен се опита да обясни защо не взима специализанти. 
„Нямате право дори и кръвно да мерите, колега. Касата като види подпис на специализант сваля всичко. За март месец само 26 000 лева са ми глобите, наложени от Здравната каса", заяви той.
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.