ГЕННА МУТАЦИЯ ОПРЕДЕЛЯ КОЛИЧЕСТВОТО НИ СЪН
Вторник, 18 Май 2010г. 05:42ч.

Според американски учени, причината за безсъние или недостига на качествен сън може да бъде генна мутация. Резултатите от проучването, публикувано в научното списание Science показват, че за някои хора са достатъчни само 3-4 часа за да влязат в обичайната си жизнена активност.

 

Проучване, проведено от проф. Ин Хой Фу от Калифорнийския университет в Сан Франциско и неговите колеги, е обхванало 250 души.

 

Учените изследвали геномите на всеки един от доброволците, като изключително впечатление направили две от участничките в изследването - майка и дъщеря, които в течение на дълги години спяли само по няколко часа на денонощие.

Проф. Фу открил, че в генома на тези жени се съдържат особени варианти на гена DEC2, съдържащ мутации, които не били установени при останалите участници в изследването.

Изследователите  предполагат, че именно тези генни мутации  определят специфичните циркадни ритми, определящи по-малката необходимост от сън.
 

Въпреки, че трябва да се направят допълнителни проучвания, авторите на изследването са категорични, че направените от тях открития ще помогнат за разработване на нови медикаменти и терапии за лечение на нарушенията на съня.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.