В БЪЛГАРИЯ САМО 130 БОЛНИЦИ
Петък, 14 Май 2010г. 09:04ч.

Няма да има закрити болници, това съобщи новата здравна министърка проф.Анна-Мария Борисова. По думите й 270 от общо 414 лечебни заведения ще бъдат преструктурирани в заведения за активно лечение, т.е. като болници ще продължат да функционират само 130.

Кои ще се превърнат в заведения за долекуване и продължително лечение зависи от това с какви специалисти разполагат медицинските екипи на място.

По думите на проф. Борисова предстои уточняване на начина на дофинансиране на здравната система чрез доплащане на медицинските услуги, което може да се осъществи или чрез задължително допълнително здравно осигуряване в частни фондове по примера на Германия или при запазването на един стълб на здравноосигурителната система чрез въвеждането и заплащането на гъвкави пакети здравни услуги, каквато е практиката във Франция.

Според здравната министърка това е повече от необходима мярка, която цели и подобряване на  заплащане на труд на лекарите и медицинските служители и начин да се преодолее изтичането на българските специалисти извън граница. За тази цел здравното министерство ще регламентира и методиката, по която ще се определят лекарските заплати, за да нямат ощетени.

Относно разрешаването на проблема със закъснелите плащания на болниците към доставчици на медицински консумативи проф. Борисова обяви, че се работи по въпроса.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.