БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В СЛИВЕН
Четвъртък, 18 Март 2010г. 07:09ч.

Безплатни изследвания за туберколуза ще бъдат правени в белодробната болница в Сливен в рамките на Седмицата, посветени на борба със заболяването. От изследванията ще могат да се възползват дори и онези, които нямат здравни осигуровки, съобщи директорът на болницата д-р Мима Димитрова.

От 22 до 26 март от 7.30 до 13.30 часа в диагностичния блок на болницата ще се правят изследвания. Материалите за изследванията (рентгеновите плати и туберкулина за специализираната проба – „манту”), са предоставени от Националната програма за борба с туберкулозата.

 

От декември 2008 до декември 2009 година сливенската болницата е получила над 124 хиляди лева под формата на оборудване и консумативи. Болницата е получила и като дарение и ламинарен бокс за 25 хиляди лева, който пази персонала от зараза по време на изследванията.

През 2008 година в Сливен от туберкулоза са се разболели 87 души, с двама по – малко са заразените през 2009 година. През миналата година от болестта са починали 2 души, докато през 2008 броят на жертвите е бил 9.

По време на кампанията ,заедно с доброволци от фондация „Здравето на ромите” ще се обследват семействата от ромския квартал „Надежда” в Сливен, където има регистрирани огнища на туберкулоза. Такива са четири рода в квартала. Контактуващите с болните ще бъдат извозени до белодробната болница с линейки. Там ще им бъдат направени безплатни изследвания.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.