ОПАСНОСТТА ОТ ЕПИДЕМИЯ ОТ НОВИЯ "СВИНСКИ" ВИРУС, Е БИЛА ПРЕУВЕЛИЧЕНА
Сряда, 10 Март 2010г. 08:48ч.

Европейският парламент има намерение да обсъди в скоро време дали да бъде създадена специална комисия, която да разследва как страните от ЕС са харчили парите за борба с вируса А H1N1, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Има подозрения, че отпуснатите огромни средства за борба с пандемията са били харчени нерационално, каза представителят на Зелените Мишел Ривази и настоя за пълна прозрачност по въпроса.

В края на миналата година датски разследващи журналисти от местния вестник Information публикуваха информация, че експерти от Световната здравна организация (СЗО) са свързани с големи фармацевтични компании, забогатели от продажба на лекарства срещу заболяването.
По време на разследването е установено, че много учени, които са членове и на различни комитети в СЗО, усърдно укривали, че получават пари и от големи фармацевтични компании.

Според данни на международната инвестиционна банка “Джей Пи Морган“ фармацевтичната индустрия е спечелила миналата година от продажбата на ваксини срещу вируса А (H1N1) над 7 млрд. евро. Големите западни държави са поръчали на няколко компании дози, които трябвало да стигнат или за цялото население, както направи Австралия, или за една трета от населението, както направиха Германия и други държави от ЕС.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.