НАП ИЗПРАТИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ НА ВСИЧКИ САМООСИГУРЯВАЩИ СЕ
Вторник, 23 Февруари 2010г. 09:41ч.

Всички самоосигуряващи се, които са длъжни да подават декларации в НАП, получиха електронни съобщения от приходната агенция по повод промените от началото на тази година, които засягат над 350 000 български граждани, осигуряващи се за своя сметка.

В мейлите има пълен комплект информационни материали и образци на декларации, които гражданите, осигуряващи се за своя сметка, трябва да подават през 2010 година.

Една  от важните промени е, че от 1 януари минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица се повиши от 260 лв. на 420 лв. на месец, а за регистрираните земеделски и тютюнопроизводители от 130 лв. стана 240 лв. През 2009 г. земеделските и тютюнопроизводителите, които извършват само земеделска дейност, можеха да се осигуряват само на 65 лева. От 2010 г. тази възможност отпадна.

В писмата освен новите моменти в осигурителното законодателство, на самоосигуряващите се граждани се напомня какви видове декларации са задължени да подават в НАП. Те подават най-общо три вида осигурителни декларации - за регистрация или при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, Декларация образец 1 и Декларация образец 6.

Декларация образец 1 се подава всеки месец до 10 дни след плащането на осигурителните вноски.

Декларация образец № 6 се подава веднъж годишно и съдържа данните за дължими осигурителни вноски и данъка върху доходите, който дължат самоосигуряващите се лица. Срокът за нейното подаване е 30 април.

Третият вид декларация е за регистрация или при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.