Главно меню

ПРОДАДОХА ЗА 7 МЛН. ЕВРО РЪКОПИС НА МЕМОАРИТЕ НА КАЗАНОВА
Понеделник, 22 Февруари 2010г. 07:18ч.

Неизвестен меценат е спечелил търга за ръкопис на мемоарите на Джакомо Казанова, като е платил за тях 7 млн. евро. Купувачът е предал “Историята на моя живот“ на Френската национална библиотека, съобщават френските медии.

Казанова е написал спомените си в периода 1789- 1798 година на френски. Ръкописът се състои от 3700 страници. Преди смъртта си великият любимец на жените е предал мемоарите на племенника си. През 1820 година те са били продадени на издателя Фредерик-Арнолд Брокхаус.  За първи път те са били публикувани през 1822 година. При превода на немски са били съкратени цели части- най-откровените части от спомените на Казанова били изрязани, за да не шокират читателите. Спомените на Казанова са имали толкова голям успех, че започнали да се появяват многобройни “пиратски“ издания, в това число и на френски. Това накарало издателите да официално да издадат “Историята“ на оригиналния език. Но е имало доста “редакторска“ работа, при която били фалшифицирани изказвания на автора за политиката, а също така бил изкривен и смисълът на много забележки. През 1943 година, издателската къща на Брокхаус е била затворена и нейният ръководител изнесъл ръкописът, за да не го вземат нацистите със собственото си колело.

След войната мемоарите са били върнати на семейството на издателя- за първи път пълното издание е било публикувано през 1960 година. Ръкописът е продаден от сегашният собственик на издателството Хуберт Брокхаус.

 

 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.