КОНСУМИРАЙТЕ ГРЕЙПФРУТИ ЗА ЗДРАВИ ВЕНЦИ
Петък, 06 Ноември 2009г. 10:04ч.

Учени от университета Фридрих Шилер, Германия, са  установили, че консумацията на два грейпфрута на ден намалява кървенето на венците и риска от развитие на възпалителни процеси в устната кухина.
Резултатите са получени на базата на  изследването, в което са взели участие 58 души с хронични заболявания на венците - пушачи и непушачи.

Учените са наблюдавали под микроскоп проби от тъканите на венците на доброволците.
Установили, че при пушачите тъканите в устната кухина били силно увредени - колагенът и другите структурни компоненти на тази тъкан, били в тревожно състояние.
Експертите са категорични, че при пушене се увеличава вероятността за развитие на болести на устната кухина тъй като намалява нивото на витамин С в организма.
След като участниците в изследването получавали ежедневно в продължение на шест седмици 70 мг витамин С, състоянието на тъканите  видимо се променило и повърхността на венците се изгладила. Установено било, че при ежедневна консумация на грейпфрут, нивото на вит. С в кръвта се увеличило и в двете групи - пушачи и непушачи. При пушачите все пак нивото на вит. С останало по-ниско в сравнение с групата на непушачите.
 
Проучването потвърждава, че достатъчното съдържание на витамин С в организма е добра профилактика срещу възпалението на венците. Ето защо е важно да се консумират ежедневно плодове, богати на вит. С.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.