КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НОВИЯ ГРИП A/H1N1
Сряда, 04 Ноември 2009г. 10:40ч.

Съществува голяма вероятност тази зима да бъдете изложени на микробите, причиняващи грипа A/H1N1. А дали ще се заразите или ще предадете вируса на друг, зависи до голяма степен от личните Ви хигиенни навици. По-долу Ви представяме няколко прости начина за здравословно поведение, които ще предпазват Вас и околните от грипа– независимо “свински” или типичния сезонен.

 

1. Ваксинирайте се

Според експертите, засега това остава най-ефективния начин да се предпазите от болестта. Ваксините карат тялото още в най-ранен етап да създаде имунен отговор срещу грипа още преди да сте се изложили на заразата.

2. Мийте редовно ръцете си

Това е един от най-ефективните начини да задържите надалеч грипните вируси. Дори да сте в допир с причинителя на “свинския” грип (използвайки например химикалка в офиса, по която има вируси), ако измиете ръцете си преди да си докоснете лицето, шансът микробите да достигнат до очите, носа или устата Ви е минимален. А това са най-честите пътища, по които вирусът прониква в тялото.

3. Взимайте насериозно грипните симптоми

Бременните жени са 4 пъти по-предразположени да заболеят от свински грип.
Хората с хронични заболявания – най-вече диабет или сърдечна, белодробна или чернодробна недостатъчност – също са изложени на повишен риск от усложненията в резултата на грипа.

4. Не си гризете ноктите

Ако го правите, практическо Вие каните всеки вирус да ви зарази. Без значение колко сте стриктни относно миенето на ръцете. Тук идва мястото на правилото за избягване на ненужното докосване на лицето. Търкането на очите или хапането на кожичките около ноктите увеличава вероятността от зараза. Правейки това, Вие улеснявате маршрута на микробите до устата или носа, откъдето те могат лесно да проникнат в организма.

5. Почиствайте пространството около себе си 

Ако не почиствате местата, където микробите успешно се крият, шансът те да навлязат в организма сериозно се покачва. Препоръчително е да използвате дезинфекциращ спрей или мокри кърпички със спирт – особено ако сте обядвали на бюрото си.

6. Здравословен начин на живот

Избягвайте нездравословните навици като пушене или поддаване на стреса, които доказано понижават имунитета.

Един от положителните навици е съня. Скорошно изследване показва, че 8 часа сън на вечер намаляват с 30% вероятността от настинка – доказателство, че сънят играе важна роля в укрепването на имунитета.

Добре балансирана диета, богата на хранителни вещества, също ще помогне да подсилите имунната си система.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.