МАСОВИ ПРОВЕРКИ НА ТЕХНИЧЕСКАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛИТЕ
Понеделник, 02 Ноември 2009г. 08:17ч.

От 1 ноември в рамките на кампания „Светлина", КАТ започва масови проверки на техническата изправност на автомобилите преди зимния сезон.

Акцията ще протече на два етапа.
Първият период от 1 до 8 ноември е предупредителен. През него контролните органи при проверки ще насочват вниманието на водачите за отстраняване на неизправности по осветителните системи, чистачките и подмяната на износени гуми. През този период няма да бъдат налагани санкции.

Вторият етап от операцията стартира на 9 ноември и ще продължи през целия есенно зимен период. Тогава ще се осъществява засилен контрол на горепосочените технически неизправности с налагане на санкции по Закона за движението по пътищата.

Ще продължи активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност". Проверки ще се извършват и по изправността на сигнализацията включително на велосипеди и каруци.

От КАТ припомнят, че за износени гуми водачите ще заплащат глоба от 50 лв. За неизправни светлини и в зависимост от това дали създават опасност за движението водачите ще заплащат глоба от 20 до 150 лв. За неизправни чистачки санкцията е 20 лв. За липса на светлоотразителна сигнализация - 50 лв., за липса на вериги против буксуване на обозначени от КАТ места глобата е от 20 лв.

Глобата за липсата на вериги, когато има изрично полицейско разпореждане, е от 100-200 лева и е възможно лишаване от право на управление до шестмесечен срок.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.