ПЛУВАНЕТО - НАЙ-ДОБРИЯТ СПОРТ ПРИ ДЕЦАТА С АСТМА
Петък, 16 Октомври 2009г. 06:15ч.

Плуването облекчава симптомите на астма у деца. Когато децата се учат да плуват, вместимостта на белите им дробове се увеличава и заедно с това се подобрява техниката на дишането и общото здраве, коментират специалисти от Германската фондация за изследване на белодробните заболявания в Хановер.

Децата, които страдат от астма, трябва да плуват в басейн с добра вентилация и отлична хигиена. По-подходящи са басейните, чиято вода се дезинфекцира с ултравиолетови лъчи, а не с хлор, защото миризматана хлор може да предизвика пристъп на астма у чувствителни деца, склонни към алергични реакции. Топлият и влажен въздух в басейните с отопление успокоява дихателните пътища на страдащите от астма. Това намалява риска да настъпи астматичен пристъп вследствие физическото усилие. Когато астматици правят крос в студено време, има опасност от такъв пристъп.

 

Тайванските специалисти изследвали болни от астма деца между 7 и 12 години. Половината ходели на плуване в продължение на шест седмици. Учените установили, че децата, които плували, хъркали по-малко и по-често дишали през носа си.

Положителните резултати от плуването се запазили до една година, след като децата престанали да тренират плуване, твърдят учените.

 

 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.