КОШМАРИТЕ СА ПРОВОКИРАНИ ОТ СТРЕСОВИ СИТУАЦИИ
Четвъртък, 15 Октомври 2009г. 06:41ч.

Кошмарите могат да бъдат провокирани от различни стресови ситуации в ежедневието, страхове, тежка психическа травма, нещастен случай. Подобни оплаквания могат да възникнат и вследствие разстройства на съня или да са резултат от приема на някои медикаменти.

Учените са провели изследване сред група от 82 доброволци - мъже и жени на възраст между 18 и 66 години. Посредством анкети, попълвани от участниците, са оценени  качеството  на съня, склонността към депресивни състояния, нивото на тревожност и риска от психични отклонения. Психиатрите са на мнение, че съществува връзка между кошмарните сънища и повишаване на риска от самоубийство. За основни причини към повишен суисидна наклонност се считат среднощното  пробуждане, чувство на страх и безпокойство.

 

Всеки от нас, подложен на напрежение и стрес е сънувал кошмари и това не е обазпокоително. Ако неприятните съновидения  обаче зачестят е препоръчително да се потърси медицинска помощ, защото това може да е знак за наличие на болест на тялото. Специалистите са установили, че неспокойният сън може да предизвикат отслабване на имунната защита  на организма и дори  тежки заболявания на сърцето.

За преодоляване на проблемите със съня и кошмарите, от Американската Национална Медицинска Библиотека съветват:

- Да ограничим до минимум стреса на работното място и в семейството

- Да споделяме с близки и приятели, а при необходимост да потърсим и помощ от психолог за   преодоляване на проблемите

- Необходимо е да се научим да контролираме страха и тревогата си

- Спортът и разходките сред приридата

- Аромотерапията - преди сън  вземете гореща вана, в която сте разтворили няколко капки масло от лавандула или роза.

 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.