МЛЯКО ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ
Сряда, 14 Октомври 2009г. 09:56ч.

Консумацията на млечни произведения удължава живота с една четвърт, твърдят учени. Те установили, че хора, които консумирали много мляко и млечни произведения и калций като деца, по-малко страдат от редица заболявания.

Мляко не е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, въпреки че съдържа холестерол. Ако три пъти на ден се приемат млечни продукти, например чаша мляко, кисело мляко и малко парче сирене, ще се осигури необходимата дневна доза от калций. Специалистите отчитат и друг фактор, които може да има връзка с получения резултат. 

Консумацията на млечни произведения оказва благоприятно въздействие върху  сърдечната дейност и обмяната на IGF-1 хормон, който е с високо значение за здравето.

Важно е млечните продукти да се включат като част от един балансиран хранителен режим на детето в кърмаческа и ранна възраст. Препоръчително е по-големите деца и възрастите да избират нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.

Все още не е ясно дали млечните продукти могат да предпазват от рак. Сведенията в тази насока до този момент са противоречиви.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.