ПОЛЗАТА ОТ МЕДА
Вторник, 13 Октомври 2009г. 06:15ч.

Меда помага практически при всички заболявания, като е и идеално средство за профилактика. Той съдържа органични киселини, ароматни вещества, витамини, минерали и ферменти.
Притежава още бактерицидно действие, оказва благоприятно влияние на сърдечносъдовата и нервната система, използва се като универсално антипростудно средство.

 

Меда нормализира работата на стомашно-чревния тракт, стимулира функцията на вътрешните органи, засилва обмяната на веществата, ускорява регенерацията на тъканите, оказва противовъзпалително и тонизиращо действие. Той стимулира защитните сили на организма. При външна употреба медът убива микробите.

 

Денонощната доза за възрастен човек не бива да превишава 200 г. За профилактика на авитаминоза и за укрепване на имунната система са достатъчни 30-50 г на ден. Най-добре е те да бъдат разпределени по следния начин – 25% сутрин, 50% на обяд и 25% вечер.

Най-добре е, ако медът се приема на гладно, не по-малко от един час преди хранене. Ефектът се усилва, ако се съчетае със сок от алое, лимон или женшен. В процеса на медолечението трябва да изключите захарта от менюто си.

Задължително трябва да се има предвид двете основни ограничения за прилагането на мед - алергия и диабет.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.