ДЪЛГИЯТ СЪН Е ВРЕДЕН
Понеделник, 31 Август 2009г. 08:05ч.

Хората, които обичат до поспиват повече, както и хъркащите, са основната рискова група за възникването на инсулт. Това е становището на американски изследователи от университета „Бъфало", според които в преобладаващото количество случаи сънят повече от 8 часа и периодичният сън през деня може силно да влоши здравето.

Учените са си поставили за крайна цел да установят кои заболявания при човека са свързани пряко със структурата на съня. Експертите съветват хората, които спят дълго и през деня се чувстват сънливи, незабавно да се обърнат за консултация към специалист. - поред тях хъркането увеличава два пъти ри-ска от инсулт.

Тази зависимост е открита отдавна, но до момента никога не бе представена количествено.

Същевременно данните от новото изследване потвърждават връзката между хъркането и вероятността от инсулт: „Хората, които спят повече от 8 часа, са с 9% по-висок риск от инсулт в сравнение с тези , които спят по-малко. Рискът се се увеличава с 10% и при тези, които спят през деня".

 

Освен това сънливостта през деня, дългият сън и хъркането могат да бъдат причина за нощно апное - състояние, когато дишането спира за определен период от време. Обикновено то се повтаря няколко пъти през нощта. Това явление никога не се наблюдава при здравите хора, съобщават учените в статия.

 

                                                  Източник: Лекар.bg

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.