ВРЕДНО ЛИ Е КАФЕТО ?
Понеделник, 31 Август 2009г. 05:47ч.

Съвременни изследвания доказват, че 1 до 4 чашки кафе не вредят на здравето, но ако тази дневна граница бъде премината, могат да се появят сериозни проблеми. В действителност артериалното налягане се повишава 15-20 минути след изпиването на чашата кафе, но този негов ефект е незначителен и за съвсем кратко време.

Хората, които страдат от сърдечна аритмия, пристъпи на гадене, заболявания на стомашно-чревния тракт, нервни тикове, безсъние, повишено ниво на нервозност и тревожност също трябва да бъдат много внимателни към тази напитка. При жените може да се наруши менструалният цикъл.

От друга страна  кафето оказва благотворно влияние на здравето. Употребата му помага за концентриране на вниманието, подобряване на настроението, повишаване на жизнения тонус, облекчаване на състоянието при главоболие, отпускане на мускулите на дихателните пътища и стимулиране на работата на мускулатурата.

Несъмнено кафето е и полезна напитка. Затова от сутрешната чаша с него трябва да се отказват само тези, които имат сериозни причини.

Кафето въздейства на организма 15-20 минути след изпиването му и продължава около 2 часа, а кофеинът се извежда от организма 5 пъти по-дълго и това трябва да имат предвид най-вече хората, които страдат от безсъние.
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.