ВРЪЩАТ ЛАЛУГЕРИТЕ В ПРИРОДЕН ПАРК "СИНИТЕ КАМЪНИ"
Сряда, 12 Август 2009г. 06:21ч.

Природен парк "Сините камъни" - Сливен  подписа договор за проект по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщи директорът на природния парк Иван Иванов.

 "Проектът е тригодишен и е свързван с възстановяването на популациите от лалугер и от там възвръщане на хранителната база на птиците", заяви Иванов.

Той допълни, че след като е започнало интродуцирането на лешоядите, ще се опитат да задържат тяхната хранителна база в лицето на лалугерите, като от там ще започнат да се хранят й мишеловите и скалните орли.

Природният парк има сключени два меморандума за едно стадо с каракачанска овца от Котел и фирма от Сотиря, които в продължение на три години през летния период ще изграждат кашли и овцете ще пашуват. В продължение на три години в природния парк ще се работи, за да бъде населен отново лалугерът, като му бъдат направени естествени условия за съществуване.

"С този проект от сливенския парк ще се опитат и да възвърнат и овчарството чрез създаването на кашли за овце, които ще пашуват в Сливенския Балкан", уточни Иванов.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.