Главно меню

ТИРАНОЗАВРИТЕ ИЗБЯГВАЛИ СБЛЪСЪЦИ ?
Вторник, 11 Август 2009г. 08:27ч.

Група палеонтолози от Университета “Лудвиг Максимилиан” (Ludwig-Maximilians-Universit?t) в Мюнхен установи, че тиранозаврите (Tyrannosaurus rex) вероятно са избягвали срещите с големите тревопасни динозаври от “своята категория” и предпочитали да нападат техните деца, съобщава Fox News.

Учените анализирали всички открити останки на тревопасни динозаври, след което направили сравнение с ловния модел на съвременните хищници. Те посочват, че повечето скелети на гигантските тревопасни от ерата на динозаврите са стигнали до наши дни в “цял” вид, докато ако те са били основна плячка на тиранозаврите, то днес специалистите би трябвало да откриват голямо количество фрагменти от костите на трепопасните, изядени от T. Rex.

 

Те допълват, че много от съвременните хищници предпочитат да преследват потомството на големите тревопасни, тъй като са по-лесна плячка. Предимство на лова на млади динозаври било и това, че тиранозаврите можели да ги гълтат цели, заедно с костите, които били важен източник на микроелементи за гигантските хищници.

Палеонтолозите заключават, че “битките на гиганти” са били рядкост и вероятно често са приключвали със смъртта и на жертвата, и на нападателя.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.