Главно меню

МЪЖЕТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО, АКО СЪПРУГИТЕ ИМ СА ПО-МЛАДИ
Понеделник, 10 Август 2009г. 12:24ч.

Изследователи от института "Макс Планк" в Германия са установили, че мъжете живеят по-дълго, ако съпругите им са по-млади от тях, пише в. "Дейли телеграф". Вероятността за по-ранна смърт при мъжете намалява с една пета, ако жените им са с между 15 и 17 години по-млади. Рискът от преждевременна смърт е по-малък с 11 процента, ако съпругите са с между 7 и 9 години по-млади.

При жените разликата във възрастта не влияе по същия начин.
За онези от тях, чиито съпрузи са по-млади или по-възрастни с между 7 и 9 години, рискът от преждевременна смърт е с 20 процента по-голям. Опасността се повишава до 30 процента, когато разликата във възрастта е между 15 и 17 години.
Учените смятат, че при силния пол тази зависимост може да се обясни с естествения подбор - само най-здравите и най-успелите възрастни мъже са в състояние да привлекат по-млади партньорки.
Друга теория е, че по-младата жена се грижи по-добре за съпруга си и така той живее по-дълго.
За целите на изследването си специалистите са анализирали всички смъртни случаи в Дания за периода между 1990 и 2005 г. Статистиката показва, че в Европа повечето мъже се женят за жени, които са средно с три години по-млади от тях.
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.