ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ
Четвъртък, 30 Юли 2009г. 11:04ч.
Хубавият ден започва с чаша кафе. Кофеинът в тази напитка възбужда нервните клетки, а освен това стимулира и улеснява храносмилането. Ако Ви разведрява по-скоро неговия  аромат, пийте по-често кафе без кофеин. Добре е, ежедневно да се консумират не повече от 2-3 чаши.

Сладкото е универсален лек срещу чумеренето. Захарта е основното гориво на мозъка и е абсолютно необходима за умствената дейност. Когато ядем сладко, мозъкът ни започва да произвежда серотонин, който е химическият проводник на доброто настроение. Ако нивото на кръвната  захар спадне, обикновено се омърлушваме. Естествено, консумацията на  сладки храни трябва да е умерена.

За добро настроение, консумирайте зелените храни. Витаминините от група В са най-подходящи за укрепване на нервната система. Сред тях от изключително значение е витамин В9, познат и като фолиева киселина.  Той се съдържа най-много в зелените зеленчуци: салата, зелен фасул, грах, спанак. Сиренето и пълнозърнестия хляб също го доставят на организма. Друг витамин от групата - В12, играе роля за доброто състояние на нервната система. Най- много от него има в месото, рибата и морските дарове.
Редовната консумация на риба, яйца, месо и сирене може да Ви набави достатъчно количество селен.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.