РЕКОРДНИ ГОРЕЩИНИ ДНЕС И УТРЕ
Петък, 24 Юли 2009г. 06:54ч.

В следобедните часове днес и утре, температурите ще надвишат 35 градуса, а в отделни райони в низините ще бъдат над 40 градуса, до 42-43 градуса.

 

Под 35 градуса се очаква да бъдат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока. Захлаждане ще настъпи в неделя, 26 юли, когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително - с 10-15 градуса.

 

Препоръчва се хората да избягват престой на открито, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура, предупреждават експерти. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост потърсете помощ на тел. 112.  

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.