ШОКОЛАДЪТ Е ПОЛЕЗЕН
Сряда, 22 Юли 2009г. 05:59ч.

Той е източник на енергия за нашия организъм, защото съдържа манган и калий, които осигуряват нормалното функциониране на нашите клетки. Децата, които се занимават със спорт, е добре да ядат шоколад. Не случайно, на спортисти преди тренировки и състезания се дава като добавка шоколад.

Още нещо важно е силата на шоколада да стимулира работата на сърцето. Какаовите въглхидрати и мазнини се усвояват веднага и поддържат дейността на сърцето.

Някои се притесняват от факта, че в шоколада има кофеин. В един малък шоколад кофеина е около 30 мг. За сравнение в  една чашка кафе има 180 мг. Докторите - кардиолози твърдят, че шоколадът подсилва сърцето и кръвоносната система, като помага и на имунната система. Това отново важи за умерени количества!

Други твърдят, че той е вреден за зъбите. Но за разлика от всички сладки неща шоколадовото масло предпазва глечта, бялото вещество на зъбите, от зацапване и пропукване. Все пак имайте в предвид, че е добре да измивате зъбите си след консумация. Шоколадът има също така силен дезинфекционен и анти-бактериален ефект. Така че той действа като малко известните препарати лестерин и склоп. Но за разлика от тях няма химически произход и не е отровен.

Шоколадът наистина е вреден в големи количества - от половин до два килограма на ден. Но 100-200гр. за ден не прави проблем, а ползата от него може да се почувства. Дали това е вярно или не със сигурност не се знае, но всеки може да опита и прецени.
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.