СЛИВЕНСКАТА БОЛНИЦА: ЧАСТНИЦИТЕ ЛЕКУВАТ, НИЕ ДОЛЕКУВАМЕ
Сряда, 15 Юли 2009г. 07:36ч.

При нас постоянно идват недолекувани пациенти от частите болници, заяви адвокатът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, Димитър Митев. Според него няма равнопоставеност между държавните и общински болници и частните лечебни заведения.

"Частните болници грубо казано обират "каймака" в здравеопазването и работят предимно в сферата на хирургията и гинекологията, където клиничните пътеки са по-скъпи и винаги има раждания и нужда от хирургична интервенция.

За много кратко време могат да се завъртят много средства, докато в нашата болница освен скъпо струващи пътеки, имаме и много ниско платени. Хората така или иначе страдат и от други болести и трябва да се лекуват", каза Митев.

Друг голям проблем е при случаите с раждането на деца под 2 кг. Според изискванията те трябва задължително да се гледат в неонатологично отделение, а в областта такова отделение има само в МБАЛ "Д-р Иван Селимински".

Има случаи, в които в частните болници се раждат деца под 2 килограма и после се привеждат в областната болница заради неонатологичното отделение, а здравната каса заплаща на лечебното заведение, което е започнало лечението.

"Хората, които са задали тези пропуски в законодателството, касаещо здравната реформа, са знаели много добре какво правят - да бъде източвана здравната каса, за бъдат финансирани "наши" хора и приятелски кръгове", каза Димитър Митев.

Той се надява, че това ще се промени и е дошъл краят на безконтролното източване на здравната каса. Адвокатът на болницата е убеден, че при една добра политика на бъдещото ръководство на Министерството на здравеопазването, след няколко години броят на частните болници в страната ще бъде намален.

"Не съм против частните болници, но частната инициатива не значи, че трябва да имаш преимущество пред другите. Трябва всички да са на една писта, при равни условия", допълни Димитър Митев.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.