НОВИТЕ ДЕПУТАТИ СЕ ЗАКЛЕХА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
Вторник, 14 Юли 2009г. 10:31ч.

Първото заседание на новоизбраното 41-во Народно събрание беше открито тази сутрин. Депутатските банки заеха 240 парламентаристи - 116 представители на ГЕРБ, 40 на Коалиция за България, 38 на ДПС, 21 на “Атака“, 15 на Синята коалиция и 10 от РЗС. Андрей Пантев от левицата, като най-възрастния депутат в новия парламент, откри първото му заседание.

Точно в 10:20 ч. новите 240 депутати положиха клетвата да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Преди началото на заседанието президентът Георги Първанов призова новия парламент да се мобилизира, защото по думите му той не само трябва да изкара мандата, но и да свърши и много тежка работа за преодоляване на кризата и за добрите ни отношения с ЕС.

От ГЕРБ заявиха, че ще предложат меморандум за управление, но само на партиите от дясното пространство, не на тези, които са участвали в управлението. ГЕРБ започва консултации за принципи, а не за постове.

"С нашата работа ние трябва да дадем на обществото нещо повече от това, което е получавало досега. Не само нови лица в политиката и управлението, но и добре работещи институции в държавата, и по-бързо решаване на проблемите на държавата и на обществото”, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев обеща силна опозиция: "Изборите отминаха. Надявам се с тях да отминат и предизборните страсти и емоции. Пожелавам на всички народни представители да работим с кураж, отговорност, енергия и добронамереност в името на благоденствието и просперитета на нашата страна".
Кабинетът на Станишев на практика е в оставка. В близките две седмици министрите ще съвместяват две длъжности - в НС и в Министерския съвет.

 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.