КОФЕИНЪТ - НОВА НАДЕЖДА В БОРБАТА С АЛЦХАЙМЕР
Вторник, 14 Юли 2009г. 07:06ч.

Резултатите от експериментално  изследване, извършено от американски учени сочи, че кафето може да бъде от полза при терапия на деменция и да предпазва от Алцхаймер.

Учените от университета в Южна Флорида твърдят, че човек би трябвало да пие по 5 чаши кафе или 14 чаши чай на ден, за да приема същото количество кафе според телесното си тегло, като мишките в експеримента. Това количество съдържа около  половин грам кофеин.

Американските изследователи са провели опити с мишки на възраст между 18 и 19 месеца, които имали ясно изразени признаци на умствена слабост. Възрастта, здравословното състояние и умствените изменения при мишките били съпоставими с тези при хората на 70-годишна възраст.

Опитните животни били разделени на две групи. Мишките в едната група получавали кофеинови добавки с питейната си вода, а в другата – чиста вода.

Два месеца след началото на експеримента, мишките от първата група показали значително по-добри резултати при тестовете и по-добра памет.

Експериментът потвърждава резултатите от друго проучване, проведено от лекари от Института Каролинска, Финландия и публикувано в списание Journal of Alzheimer's Disease.

Резултатите били изготвени на база на проучване, обхванало над 1400 души и продължило повече от 20 години.

Проучването включвало информация  относно навиците на участниците - дали и колко често пият кафе. Резултатите били отчетени веднъж при средна възраст на хората 50 години и втори път - при възраст от 65 до 79 години. 61% от последните развили деменция, като в 48% от тях се касаело за болестта на Алцхаймер.

Според ръководителят на изследването Гари Арендаш  резултатите осигуряват доказателства, че кофеинът може да бъде успешна терапия при вече възникнало заболяване от Алцхаймер. "Това е важно, тъй като кофеинът може да се набави без проблеми, с лекота стига до мозъка и там оказва директно влияние върху процеса на заболяването", категоричен е Арендаш.

Предстои учените да приложат кофеин и при лечението на хора с леки психически смущения и болни от Алцхаймер в ранен стадий. Това би показало  как при по-възрастните хора кофеинът намалява нивото на причиняващия заболяването бета-амилоид в кръвта.

Учените обръщат внимание на кофеина благодарение на разпространено португалско изследване, съгласно което заболелите от Алцхаймер пациенти са приемали в последните 20 години по-малко кофеин от хората, които не страдат от това заболяване.

Според друго изследване от 3 до 5 чаши кафе на ден (за човек на средна възраст) намаляват значително риска от заболяване от Алцхаймер в по-късни години. Три или повече чаши на ден би трябвало освен това да стопират умственото деградиране при по-възрастните хора. В наблюденията бе изтъкнато и значението на кафето в профилактиката на диабета, а последният също се асоциира с Алцхаймер. 

 

 

Не е известно как точно кафето предотвратява деменцията.  Предполага се, че протективна роля играят антиоксидантите в него. Други учени излизат със становището, че  кофеинът унищожава секретазите в мозъка, наречени молекулярни "ножици". Тези молекули, секретази, разрязват амилоидния протеин, а от възникващите при този процес белтъчни изрезки се сформира опасният бета-амилоид. Обяснението обаче може и да е, че кофеинът възпира възпалителните процеси в мозъка, чрез които също се трупа бета-амилоид.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.