СЛАБ ДОБИВ НА ПШЕНИЦА В СЛИВЕНСКО ЗАРАДИ ДЪЖДОВЕТЕ
Вторник, 14 Юли 2009г. 05:56ч.

Дирекция "Земеделие" и Дирекция "Растителна защита" ще извършат проверки на площите, засети с пшеница в област Сливен, за да установят размера на щетите върху реколтата, нанесени от дъждовете през последните дни. Това каза директорът на областната земеделска служба Люба Грозданова.

Заради обилните валежи е забавена жътвата в цялата област. Констатирано е почерняване на зърното, както и полягане на класовете. Според Люба Грозданова, заради сушата в началото на юни и честите дъждове през последните седмици, добивите през тази година ще са значително по – ниски в сравнение с предходната година.

До момента са ожънати около 40% от засетите с пшеница площи в област Сливен. Отчита се спад в добивите заради дъждовете. На 2 юли от прибрани 16% от реколтата, добивът е бил 310 кг/дка, десет дни по – късно, от ожънати 40% от площите добивът вече е 290 кг/дка.

Очакванията на специалистите и земеделските стопани е добивите значително да намалеят до края на кампанията, а изкупната цена на зърното да е ниска.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.