Главно меню

АСТРОНОМИ ОТКРИХА ГИГАНТСКА КОСМИЧЕСКА ПУСТОТА
Петък, 10 Юли 2009г. 10:11ч.

Астрономи откриха огромна пустота – относително пуст регион от космоса между две глактически струпвания, чиято дължина е повече от 3,5 милиарда светлинни години. Откритието е направено в рамките на мащабното галактическо изследване.

 

В рамките на този проект учените събират данни за глактиките разположени от Земята на не повече от 2 милиарда светлинни години. От 2001 година до сега е съставен каталог, които съдържа над 120 хиляди звездни струпвания.

 

Според изследователите, новото откритие не може да се обясни със съвременните теории за еволюцията на Вселената. Според тези теории, с времето глактическите струпвания се “свиват”, следователно, пустота между тях се увеличава. От Големия взрив обаче са изминали “само” 13,5-14 милиарда години, а изчисленията на астрономите показват, че такава огромна пустота не може да се формира в резултат на описания механизъм.

Изследването 6dFGS е едно от най-големите провеждани до момента – участниците в него са изследвали 41 процента от небето на Южното полукълбо. Всички наблюдения се извършват с 1,2-метров телескоп, разположен в Австралия. Сега учените търсят начини да продължат изследването в Северното полукълбо. Все още никоя обсерватория не се е съгласила да бъде на разположение на учените в продължение на няколко години само за съставянето на каталога.

 

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.